Pressphotos:

Recensioner

Publicerad: 2010-05-31 Lira Musikmagasin

Olle Linder - Fullt av folk


(Fantasifoster Produktion)

Ny svensk folkmusik. Olle Linder är multiinstrumentalisten som spelat med många musiker, i många band. Han kunde ses i tv på julafton i Jul i folkton. Han spelar under 2010 i både Sofia Karlssons och Simone Morenos band. Tidigare har han hörts i Ranarim och spelat med bland andra Robyn och Bebo Valdes. Har också verkat som teatermusiker. Dessutom har han Kapten Zoom som pappa.
Men allt det där spelar egentligen ingen roll, för nu handlar det om Olles första skiva i eget namn. Trots att han influerats mycket av den latinamerikanska musiken så landar skivan på det stora hela i svensk folkmusik. Alla låtar är egna kompositioner och det är minst sagt imponerande. Albumtiteln syftar på alla musiker som medverkar och det är ett namnkunnigt och skickligt gäng. Det räcker att nämna några efternamn för att få en bild av kvaliteten: Hazelius, Tallroth, Reid, Carr, Rydberg, Rosvall med flera. Själv spelar Olle slagverk, bas och olika gitarrer på skivan.
Låtarna drar åt lite olika håll utan att spreta för mycket. Det är i grunden svensk folkmusik med några latinstänk när brasilianske dragspelaren Rainer Oliveira medverkar på två låtar. De första genomlyssningarna ger en stor helhet där allt hänger ihop. Så småningom griper enskilda låtar tag lite extra. I Repslagarpolska spelar Esbjörn Hazelius fiol och Olle tenorgitarr, en fantastisk melodi som biter sig fast. Samma duo ger oss Skärgårdsvals, fyra minuter nordiskt vemod av bästa märke. När Richard Åströms piano och Olles bas presenterar Mormorspolska så går det inte att hålla tillbaka associationerna till Jan Johansson/Georg Riedel, den svenska folkjazzens stora ikoner. Olle Linders melodier är sensationellt bra. Han presenterar ny folkmusik som inte förknippas med någon speciell landsända eller tradition, det är högkvalitativ musik spelad av högkvalitativa musiker. Mer behöver inte sägas.
Jo, förresten, en fråga. Får Olle ihop ett band som kan spela det här live?

Lars Lind